PALMA OLEJOWA

Ojczyzną palmy olejowej (oleistej) ? Elaeis guinensis jest Zachodnia Afryka od Senegalu aż do Angoli. Jest to wysokie drzewo dorastające do 20 m, o kolczastej kłodzinie i gęstej rozecie do 5 m długich, parzystopierzastych liści Kwiaty męskie i żeńskie, a potem owoce są zebrane na tej samej roślinie w gęste wiechy.

Owoce ? pestkowce wielkości jaja gołębiego do kurzego (o wadze 5-15 g), barwy żółtej, pomarańczowej lub fioletowo- brunatnej ? są zebrane w ogromne, kuliste owocostany, ważące 8-25 kg. Owoce mają dość cienką, włóknisto-miękiszową owocnię, zawierającą olej. Wewnątrz owocu jest duża, czarna pestka o bardzo grubej skorupie; w niej znajduje się nasienie również obfitujące w tłuszcz.

Palma oleista dostarcza dwóch rodzajów tłuszczu (róż­niących się wyglądem i składem chemicznym), który jest określany jako ?olej palmowy” (Oleum Palmae, ang. Palm Oil). Jeden z nich otrzymywany jest z owocni (zawiera ona 50-67% tłuszczu), drugi z nasion palmy oleistej (o zawartości 37-53% tłuszczu).

Tłuszcz tłoczony z owocni (Palm Oil) ma konsystencję masła, barwę ciemnożółtą lub pomarańczową, swoisty zapach przypominający fiołki i delikatny smak. Olej charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością prowitaminy A (/i-karotenu) i z tego względu jest doskonałym tłuszczem jadalnym i leczniczym. Służy do wyrobu masła roślinnego, bardzo drogiego, ale uważanego za liczący się produkt w profilaktyce choroby nowotworowej i miażdżycy (karotenoidy są uważane za skuteczne antyutleniacze produktów żywnościowych, przeciwstawiają się również niekorzystnym procesom oksydacyjnym w organizmie, które sprzyjają rozwojowi omawianych chorób).

 

Olej palmowy z owocni znajduje też duże zastosowanie w kosmetyce, zwłaszcza w kremach odżywczych i przeciw­działających procesom starzenia się skóry pod wpływem nadmiernego naświetlania promieniami słonecznymi.

Tłuszcz z pestek palmowych (Palm Nut Oil) otrzymuje się przez oddzielenie pestek od tłuszczowej naowocni, po czym pestki rozbija się, wyjmuje z nich nasiona i suszy. Ze zmielonych i podgrzanych nasion wyciska się tłuszcz (nasio­na zawierają 40-50% tłuszczu), który jest czysto biały lub lekko żółtawy, bardzo podobny do tłuszczu kokosowego, o temperaturze topnienia 26-30 °C. Świeży tłuszcz jest sto­sowany jako jadalny (?masło roślinne”), dodawany też jako składnik do wyrobu czekolady, można z niego również ? podobnie jak z tłuszczu kokosowego ? otrzymywać białe, twarde mydło lub używać do produkcji innych kosmetyków.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.